Zoek & BoekSuitesRestaurant BreezeDuikenFaciliteitenEvenementenSt. EustatiusDuurzaam en betrokken

100% Flexibel

✔ Tot 24 uur* voor aankomst gratis annuleren
Meer informatie

Schildpadden en walvissen

  1. Schildpadden en walvissen

De bijzondere natuur van St. Eustatius

Sint Eustatius heeft alles in huis voor de natuurliefhebber. Geen klassieke strandbestemming met parelwitte stranden en loungebars maar kleine baaien en een bijzondere biodiversiteit zowel boven als onder water. Doordat het water rondom St. Eustatius een beschermd zee reservaat is profiteert de natuur hier volop van. Sommige bewoners van dit ongerepte zeegebied komen zo nu en dan ook aan land, en dat geeft een prachtig gezicht.

Schildpaddenstranden op het eiland

Er zijn enkele beschermde stranden op de noordkust van St. Eustatius. Zeelandia is vooral een geliefd strand onder de zeeschildpadden. Zeelandia is geen parelwit zandstrand waar je heerlijk kunt zwemmen. De stroming is er redelijk sterk en het vulkanische zand kleurt het strand gitzwart. Welgeteld 8 maanden per jaar worden de stranden druk bezocht door zeeschildpadden die hier hun eieren leggen. De stranden zijn beschermd als broedplaats voor de dieren maar met geluk kunt u ze van een afstand bewonderen. De meest voorkomende soorten zijn de bekende karetschildpad en de lederschildpad. De lederschildpadden en karetschildpadden leggen hun eieren op de schildpadden stranden van maart tot en met oktober.

''De lederschildpadden en karetschildpadden leggen hun eieren op de schildpaddenstranden van maart tot en met oktober''

🐋 Walvissen spotten op St. Eustatius

Dat St. Eustatius een geliefde bestemming is voor zowel mens als dier is wel gebleken. Van roggen tot haaien tot diverse soorten zeeschildpadden. Maar ook walvissen passeren jaarlijks de wateren rondom het eiland. Van januari tot en met maart heeft u kans op het spotten van walvissen. De dieren zijn op oversteek op zoek naar broedplaatsen en voedsel. Op het meest zuidoostelijke punt van het eiland zijn twee plaatsen waar u met een beetje geluk walvissen kunt spotten: vanaf Fort de Windt en bij het viewpoint van de Botanische tuin.

 

🐢 Schildpadden Patrouille

Omdat de populatie zeeschildpadden helaas fors terugneemt zet STENAPA, de organisatie van het Nationaal Park zich dag en nacht in om de nestjes te beschermen. Vrijwilligers kunnen zich ook aanbieden om tijdens het legseizoen ‘s nachts langs de stranden te patrouilleren. Mocht het zo zijn dat een zeeschildpad haar nest te dichtbij de vloedlijn legt, dan wordt het nest verplaatst. In de hoop dat de eieren zo een betere kans hebben om uit te komen.

 

De natuur onder water

Onder water de natuur bewonderen? Grote kans dat u zeeschildpadden en andere dieren tegenkomt als u gaat snorkelen of duiken. Vooral opmerkelijk is dat de zeeschildpadden op St. Eustatius helemaal niet schuw zijn. Doordat hun leefomgeving strikt wordt beschermd als maritiem park en er geen massatoerisme plaatsvindt op het eiland kunnen de zeeschildpadden hier ongestoord genieten. Meer informatie over duiken en snorkelen op St. Eustatius vindt u hier.

 
Boek uw verblijf op St. Eustatius