Zoek & BoekSuitesRestaurant BreezeDuikenFaciliteitenEvenementenSt. EustatiusDuurzaam en betrokken

100% Flexibel

✔ Tot 24 uur* voor aankomst gratis annuleren
Meer informatie

Historisch Oranjestad

  1. Historisch Oranjestad

Ontdek historisch Oranjestad

U vindt de hoofdstad Oranjestad met haar oer-Hollandse straatnamen op slechts 3 kilometer van het resort. De stad bestaat voornamelijk uit oude gebouwen, typisch Caribische huisjes en het 17de-eeuwse Nederlandse Fort Oranje. De koloniale geschiedenis van Nederland is op St. Eustatius nog duidelijk zichtbaar. Tijdens uw verblijf op het eiland zult u zonder twijfel meer te weten komen over de rol die St. Eustatius speelde in het Nederlandse slavernijverleden. Het eiland werd destijds gebruikt om producten als koffie, kokos, tabak en suiker te verbouwen en was de belangrijkste handelspost van de West-Indische Compagnie.

Bezienswaardigheden

  1. Fort Oranje
  2. St. Eustatius Historical Museum
  3. De Joodse Honen Dalim Synagoge
  4. De Nederlandse hervormde kerk
  5. Berkel Family Plantation
 
 

Het 17de-eeuwse Nederlandse Fort Oranje

Fort Oranje werd gebouwd op de rotswand van Oranjestad met als doel het eiland te beschermen tegen vijanden en zeerovers. Het Fort is opgebouwd uit een binnenplaats met drie bastions. Van de zestien nog overgebleven verdedigingswerken van het eiland is Fort Oranje de belangrijkste en best bewaarde. Nederlanders, Fransen en Engelsen hebben jarenlang gevochten om St. Eustatius te bemachtigen waarbij het Oranje Fort telkens van bezetter veranderde en dus een belangrijke rol speelde in de geschiedenis. 

De beroemde First Salute 
Er werd wereldgeschiedenis geschreven toen de Nederlandse Gouverneur Johannes de Graaf op 16 november 1776 de beroemde First Salute liet afvuren vanaf Fort Oranje. De 9 kanonschoten werden afgevuurd ter begroeting van het schip Andrew Doria, dat onder de Amerikaanse vlag voer. Het Saluut dat vanaf het eiland klonk was de eerste keer dat de vlag van de Verenigde Staten door een ander land officieel erkend werd. In 1939 bood de Amerikaanse president Roosevelt ter ere van deze gebeurtenis een plaquette aan die te bewonderen is bij de vlaggenmast op het fortplein. 

Het Fort Oranje is met haar rijke historie en adembenemende uitzicht over zee een must-see tijdens uw verblijf. Ga zelf op ontdekking of boek een historisch-culturele stadswandeling onder begeleiding van een gids. Het VVV-kantoor bevindt zich in het fort.

 

''Er werd wereldgeschiedenis geschreven toen de Nederlandse Gouverneur de beroemde First Salute liet afvuren''

📸 St. Eustatius Historical Museum

Het St. Eustatius museum is te vinden op de Emmaweg in het centrum van Oranjestad. Het museum bevindt zich in een voormalig plantagehuis dat behoort tot een van de oudste en mooiste huizen op St. Eustatius. Het museum geeft een duidelijk beeld van hoe het leven er in de 18e eeuw uitzag op het eiland. Tijdens uw bezoek komt u meer te weten over de rol van Nederland binnen de internationale slavenhandel en waarom St. Eustatius ook wel de naam Golden Rock heeft gekregen.

 

📸 De Joodse Honen Dalim Synagoge

Een prachtige plek in het historische hart van Oranjestad zijn de ruïnes van de Honen Dalim Synagoge die is gesitueerd aan het Synagogepad. De Synagoge neemt u mee naar de 18e eeuw toen er veel handel werd gedreven op St. Eustatius. De stenen voor de bouw van de Synagoge werden uit Nederland gehaald. In 2005 is er een mikwe (ritueel bad) ontdekt, een bijzondere vondst voor St. Eustatius.

 

📸 De Nederlandse hervormde kerk

Tijdens uw wandeling door het historische centrum van St. Eustatius zijn de muren van de Nederlands-hervormde kerk ook een bezoekje waard. De muren en toren zijn alles wat is overgebleven van deze kerk uit 1755, het dak is helaas tijdens een orkaan gesneuveld. De naastgelegen begraafplaats is rijk aan 18e -eeuwse grafmonumenten waaronder die van commandant Jan de Windt.

 

📸 Tip: Nog geen genoeg gekregen van de geschiedenis van St. Eustatius? Bezoek het Berkel Family Plantation Museum aan de andere kant van het eiland. Op deze vroegere plantage werden pinda’s en maïs verbouwd. Het Museum is vernoemd naar de familie die sinds 1913 op het landgoed woont.

 
Boek uw verblijf op St. Eustatius